Jerkulovac

U Jerkulovcu je od davnine bila kapela Duha Svetoga. Nju su vjerojatno porušili Turci, a predaja kaže da su iz stare kapele prenijeli Gospinu sliku koja se sada čuva u crkvi Gospe van grada u Šibeniku.

Temeljni kamen za novu kapelu postavio je 19. rujna 1869.g. Ante Carminati apost. protonotar u prisutnosti župnika Gospe van Grada don Ivana Krstitelja Šižgorića i 300 Biličana i Šibenčana. Kamenje za zvoničić, prozor i spomen ploču izradio je Domninik Pasini. Kapelu je blagoslovio i u njoj slavio sv. misu 19. lipnja 1870.g. biskup Zafron. Nazvana je “Gospa Pomoćnica kršćana”. Gospinu sliku darovala je Marijana Tommaseo, sestra slavnog Nikole, žena Antuna Banchetti–a, koji je imao velike posjede u Jezerima i Tisnome. Sliku je obnovio 1869.g. Antun Zuccaro iz Zadra za 30 forinti. Gospina slika, ulje na platnu Gospa s djetetom Isusom, 2015.g. ponovno je restaurirana dobrotom župljana Bilica u restauratorskoj radionici Slavka i Špire Alač iz Drašnica. Obnova slike je koštala tisuću eura.

Nad vratima kapelice uklesan je natpis na latinskom jeziku:

SACELLUM ANTIQUITUS CELEBRATUM

OB DEIPARAE VIRGINIS IMMAGINEM

QUAE IN TEMPLO SUBURBANO TERRAE CONTINENTIS

NUNC ASSERVATUR

PIA PLEBES GESTIENTI ANIMO

A MACERIIS RENOVAT.

NONIS OCTOBRIS A. D. 1869.

Prevedeno znači:

Svetište (kapelica) gdje se od davnina štuje slika Blažene Djevice Marije, koja se nalazi u crkvici nedaleko grada. Sada ju je pobožni puk, sagrađenu u suhozidu, iz temelja obnovio. 9. listopada godine Gospodnje 1869.

 

Uz Gospinu sliku, obnovljen je krov i stari zvoničić na preslicu, koji je financirala i obnovila Općina Bilice, te je isto tako izvedeno i bojanje kapele. Uređen je stari oltarić i nabavljen novi oltar okrenut premu puku, te klupe uz zid za vjernike i klecalo, nova vrata i prozori. Obnova je počela 2015.g. a završena 2016.g. uz pomoć župljana.

 

IZDVAJAMO:

U OVU SU CRKVICU HODOČASNICI OD DAVNINE DOLAZILI ZBOG SLIKE BOGORODICE DJEVICE KOJA SE SADA ČUVA U CRKVI GOSPE VAN GRADA (U ŠIBENIKU). POBOŽNI JU JE PUK, SAGRAĐENU U SUHOZIDU, VESELA SRCA OBNOVIO 7. LISTOPADA GODINE GOSPODNJE 1869.

(D. Krsto Stošić, SELA ŠIBENSKOG KOTARA, Šibenik 1941.)